«Brodska ienākšana manī notika pēc kapavietas apmeklējuma.» Randiņš Venēcijā

Kāpēc būtu jāraksta par Venēciju, ja par to jau sarakstīts lērums literatūras? Tāpēc, ka katram ir savs Venēcijas stāsts. Un, ja to gribas pastāstīt, tas nozīmē, ka šis stāsts tevī ir ienācis dziļāk.
Vintra Vilcāne
Vintra Vilcāne
Foto: Shutterstock un Vintra Vilcāne

Vieta, kur dvēsele atdzīvojas

Kad žurnāla IEVAS Stāsti redaktore mani uzrunāja uzrakstīt par Venēciju, es, ilgi nedomājot, teicu jā. Jo Venēcija ir vieta, kurā mana dvēsele atdzīvojas. It kā tā te būtu dzīvojusi kaut kad senāk. It kā mana dvēsele būtu piedzīvojusi kaut ko tik ļoti krāšņu, ka tagad priecājas – kāds viņai ļauj to visu atcerēties.

Laikam jāsāk ar to, ka Venēcijā esmu bijusi kādas astoņas reizes. Pietiekami daudz, lai saprastu, ka šī pilsēta man der. Pirmoreiz pirms trīsdesmit gadiem kopā ar draugiem, apceļojot busā Itāliju, Austriju un Šveici, tas bija kaut kas līdzīgs flirtam. No šī senā brauciena man maz kas palicis atmiņā.

Es apstājos un teicu māsai: «Brodskis negrib mūs redzēt. Viņš nelaiž mūs sev klāt.»

Tikai tas, ka tā bija vasara un bija ļoti karsti. Tomēr tieši tā bija pirmā reize, kad es izbraucu ar gondolu – piedzīvojot katra tūrista cienīgu atrakciju šajā pilsētā. Vai man norāva jumtu šis romantiskiem plīvuriem apvītais izbrauciens? Galīgi nē. Toreiz, izbraucot ar gondolu, man nudien nelikās, ka «tā slīd bez trokšņa, erotiski, it kā kāds slidinātu roku pāri ūdenim – kā pāri iemīļotā ādai». (J. Brodskis Ūdenszīme) Toreiz kārtējo reizi pārliecinājos: kas der visiem, neder man un, kas der man, neder visiem.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē