Michelin zvaigžņotā restorāna īpašnieks Cekots: Lai atvērtu šo vietu, man bija viss jāpārdod
Šefpavārs Maksims Cekots mudina mazāk kritizēt – Latvija beidzot iezīmēta Michelin pasaules labāko restorānu ceļvedī ar vienu zvaigzni! Maksims sāka ar pankūkām Gaiļezera slimnīcas virtuvē, bet tagad viņa maltītes dēļ gurmāni gatavi sēsties lidmašīnā un lidot uz Latviju. Ambiciozs, vēss un vienlaikus draudzīgs – tāds ir Michelin zvaigznes restorāna saimnieks.
Foto: Natalja Golubeva
– Kāds ārvalstu viesis jūsu restorāna soctīklu lapā reiz atstājis atsauksmi – I hope they will improve or die soon jeb – ceru viņi drīz kļūs labāki vai nomirs. Esat ne tikai dzīvi, bet nu jau arī apbalvoti.
– Tas rakstīts, šķiet, 2019. gadā – tas bija kritisks gads. Max Cekot Kitchen nostrādāja pirmo gadu, pieci galdiņi, un bija jādomā, ko vispār darīsim. Bija dienas, kad atnāca tikai divi cilvēki, piemēram, pēc svētkiem februārī. Daudzi joprojām arī nezināja, kas vispār ir fine dining restorāns.
Viena zvaigzne Latvijā šobrīd ir stiprāka nekā divas vai trīs kaut kur citur, jo tā ir vienīgā.
Neizmantojām klasisko stratēģiju, lai stāstītu par sevi, – neinvestējām žurnālos, nemaksājām portāliem, nebija arī naudas tam. Pēc gada sākās kovids. Vienalga, kāds bizness, skaidrs, ka tam bija visas iespējas nomirt. Jā, bija bailes, ka nekas neaizies. Pirmo gadu skaidrojām viesiem, ka mums ir tikai degustācijas ēdienkarte, jūs nevarat izvēlēties. Tas bija baigi grūti. Cilvēki bija pieraduši – es esmu klients, maksāju naudu, un jūs darāt, ko es gribu. Tā ir nepareizā vīzija, ar kādu nākt uz restorānu. Pie manis jūs nākat baudīt ēdienu kā mākslu.