Zivis uzturā – vērtīgas vai bīstamas?
Zivis ir produkts, kas var izraisīt dažādas emocijas – no sajūsmas līdz nelabumam.
Foto: Shutterstock
-
Patiesībā zivis ir pasaulē vienīgais produkts ar tik unikālu un bagātīgu nepiesātināto tauku sastāvu.
-
Kāds 2018. gada pētījums rāda, ka pastāv zināma saistība starp samazinātu zivju patēriņu un depresiju.
-
Ar dioksīniem ir piesārņoti laši, foreles un zuši. Savukārt ar lielāko dzīvsudraba saturu izceļas haizivis, zobenzivis, makreles un laši.
Stāsta uztura speciāliste KSENIJA ANDRIJANOVA
Zivju ēdieni var saistīties gan ar izsmalcinātām maltītēm ārzemju ceļojumos, gan ar padomju laika atmiņām par ceturtdienu kā zivju dienu. Tomēr uztura speciālisti nebeidz atgādināt, ka zivis vajadzētu padarīt par svarīgu uztura sastāvdaļu, bet mediķi jau gadu desmitiem nemitīgi slavē zivju eļļu. Tiesa, vienlīdz aktuāls arī jautājums – vai mūsdienās, kad jūra ir piesārņota ar naftas produktiem un atkritumiem, zivis ir drošas ikdienas patēriņam?
Zivs – taukskābju karaliene
Novērots, ka ar ilgmūžību un labu sirds veselību īpaši izceļas tautas, kas uzturā tradicionāli lieto daudz jūras velšu, piemēram, Grenlandes inuīti vai Japānas zvejnieki. Mēs, latvieši, lai arī jūru apdziedam, zivis uz sava šķīvja nemīlam. Uztura speciālistu ieteiktās divas porcijas nedēļā ne tuvu nav vidusmēra latvieša ēdienkartē.