Zivis uzturā – vērtīgas vai bīstamas?

Zivis ir produkts, kas var izraisīt dažādas emocijas – no sajūsmas līdz nelabumam.
Ksenija Andrijanova
Foto: Shutterstock
  • Patiesībā zivis ir pasaulē vienīgais produkts ar tik unikālu un bagātīgu nepiesātināto tauku sastāvu.

  • Kāds 2018. gada pētījums rāda, ka pastāv zināma saistība starp samazinātu zivju patēriņu un depresiju.

  • Ar dioksīniem ir piesārņoti laši, foreles un zuši. Savukārt ar lielāko dzīvsudraba saturu izceļas haizivis, zobenzivis, makreles un laši.

Stāsta uztura speciāliste KSENIJA ANDRIJANOVA

Zivju ēdieni var saistīties gan ar izsmalcinātām maltītēm ārzemju ceļojumos, gan ar padomju laika atmiņām par ceturtdienu kā zivju dienu. Tomēr uztura speciālisti nebeidz atgādināt, ka zivis vajadzētu padarīt par svarīgu uztura sastāvdaļu, bet mediķi jau gadu desmitiem nemitīgi slavē zivju eļļu. Tiesa, vienlīdz aktuāls arī jautājums – vai mūsdienās, kad jūra ir piesārņota ar naftas produktiem un atkritumiem, zivis ir drošas ikdienas patēriņam?

Zivs – taukskābju karaliene

Novērots, ka ar ilgmūžību un labu sirds veselību īpaši izceļas tautas, kas uzturā tradicionāli lieto daudz jūras velšu, piemēram, Grenlandes inuīti vai Japānas zvejnieki. Mēs, latvieši, lai arī jūru apdziedam, zivis uz sava šķīvja nemīlam. Uztura speciālistu ieteiktās divas porcijas nedēļā ne tuvu nav vidusmēra latvieša ēdienkartē.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē