Ogas ziemai… bez cukura? Jā, tas ir iespējams!
Šogad ir daudz jāņogu, upeņu, aveņu, un gribētos tās saglabāt ziemai veselīgāk… bez cukura. Kā to izdarīt?
Foto: Shutterstock
Skaidro
Dr. sc. ing. DALIJA SEGLIŅA
• Dārzkopības institūta Pārstrādes un bioķīmijas nodaļas vadītāja
Saldētu ogu uzglabāšanai svarīgi izvēlēties atbilstošu iepakojumu.
Jā, protams, ogas ziemai ir iespējams saglabāt arī bez cukura, taču tad tām nepieciešama termiskā apstrāde augstākā temperatūrā vai saldēšana. Ja vēlies, lai ogās saglabātos iespējami vairāk vitamīnu un bioloģiski aktīvo savienojumu, vispiemērotākā būs tieši saldēšana. Arī es pati augļus un ogas ziemai lielākoties saldēju. Tas ietaupa laiku vasaras sezonā, kad ogas ir gatavas un ātri jāsaglabā. Turklāt, ja ir vēlme, ievārījumu var izvārīt arī ziemā! Manā saldētavā blakus tradicionālajām avenēm, upenēm, zemenēm un ērkšķogām ir arī dzērvenes, pašu dārzā audzētas citronliānas un irbeņu ogas, kā arī Vīksnes sarkanās jāņogas, kas atkausētas ir gana saldas un garšīgas.
Kā ogas pareizi saldēt?
Saldēšanai jāizvēlas viskvalitatīvākās ogas. Nav ieteicams izmantot negatavas vai pārgatavojušās ogas, jo tās pēc atkausēšanas būs krietni skābākas. Savukārt pārāk gatavās jau tā ir izmainījušas struktūru – kļuvušas mīkstākas, un pēc atkausēšanas tām var būt biezeņa konsistence.