Lieliskais sešinieks. Viss par riekstiem
Rieksti piestāv Ziemassvētkiem. Tikai – kuri?
Foto: Shutterstock
Konsultē EVA KATAJA
• Medicīnas zinātņu maģistre, uztura speciāliste veselības centrā Vivendi un klīnikā EGV.
• Docētāja Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedrā.
Tievētājām draudzīgi rieksti ir principā visi, tikai tie jāuzņem samērīgā daudzumā, jo rieksti ir ar lielu enerģētisko vērtību.
Kas VĒRTĪGS riekstos?
Vispirms tie satur polinepiesātinātos un mononepiesātinātos jeb labos taukus, kuri dara daudz laba. Veicina, lai sirds asinsvadu sistēma būtu vesela, veido šūnu membrānas un nervapvalkus, palīdz uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem un veidoties hormoniem. Rieksti ir arī viens no bagātākajiem šķiedrvielu avotiem, kas dod sāta sajūtu un pabaro zarnu trakta baktērijas. Lazdu rieksti un mandeles ir bagāts dabiskā E vitamīna avots. Pekanrieksti un valrieksti tiek uzskatīti par riekstiem ar vislielāko antioksidantu daudzumu! Mandeles ir īpaši bagātas ar kalciju, bet pistācijas – ar kāliju. Pistācijas satur arī ievērojamu daudzumu luteīna un zeaksantīna, kas ir spēcīgi antioksidanti acu veselības uzlabošanai. Brazīlijas rieksti ir izslavēti kā nozīmīgs selēna avots, taču tie satur arī divas reizes vairāk dzelzs nekā citi rieksti.
Valriekstos ir vērā ņemams daudzums polinepiesātināto un omega 3 taukskābju, kas efektīvi samazina iekaisuma procesus organismā. Kādā pētījumā pat noskaidrots, ka svaigos valriekstos ir divreiz vairāk antioksidantu nekā citos riekstos.