Kura veikala mērce ir jēdzīga? Skaidro uztura speciāliste Ksenija Andrijanova
Kurināt vai darbināt plīti tagad, svelmē, šķiet, neloģiski, tāpēc daudzi vasarā pārtiek no salātiem. Un, lai taupītu laiku, iegādājas gatavās salātu mērces.
Foto: Shutterstock
Skaidro
Mg. sc. sal. Ksenija Andrijanova
• Uztura speciāliste ar maģistra grādu uztura zinātnē.
Dzīve bez svaigo dārzeņu salātiem ir daudz kaitīgāka nekā pāris tējkarotes veikala mērces.
Izdomas netrūkst!
Ļoti ērti – tikai viena rokas kustība, un aizdars gatavs! Arī ražotāji steidz mūs iepriecināt ar dažādību. Ir mazkaloriju mērces uz etiķa bāzes, kreftīgāki aizdari no krējuma vai jogurta, majonēžu mērces, tomātu mērces un mērces aso izjūtu cienītājiem. Tik raibas, ka no uzturzinātnes viedokļa par tām pat nevar spriest kā par vienu produkta kategoriju – katrai ir gan savi plusi, gan savi mīnusi.
Vai veselīgas?
Kāds, iespējams, no uztura speciālista sagaida, ka viņš nokauninās cilvēkus par slinkumu – taisiet tak paši savas mērces mājās, nevis pērciet gatavās! Par laimi, esmu reāliste un zinu, cik brīžiem grūti modināt sevī guļošo šefpavāru, kas uzburs šedevrus. Protams, protams – tās mērces lielākoties nav veselīgs produkts. Atšķirībā no citrona sulas vai dažiem pilieniem olīveļļas, šīs salātiem piemet klāt tikai liekas kalorijas, taukus, sāli un cukuru. Taču ir arī cita nianse… Ja nebūtu šo mērču, daudzi nemaz neēstu dārzeņu salātus, tādā veidā laupot sev vitamīnus. Ja svaigs gurķis, tomāts, redīss un citi labumi iekšā nelien citādi, kā ar mērci, lej tik virsū! Bet – nedaudz.