Kāpēc uztura speciāliste pērk sviestu?! Viss par taukiem
Lai uzsmērētu to uz kvalitatīvas rupjmaizes, uzliktu pa virsu tomātu, gurķi, papriku un ar baudu apēstu. Jo mazliet sviestiņa ne tikai drīkst, bet arī vajag!
Foto: Shutterstock (Dariia Belkina)
Raksta un skaidro Ksenija Andrijanova, uztura speciāliste.
Parunāsim par to, kas ir dzīvnieku tauki, kāpēc tie vērtīgi, kādus labāk iegādāties un cik daudz ēst.
Šovasar, augustā, kādu vakaru pēdējā brīdī ieskrēju veikalā. Ieņēmu zemo startu: man ir tieši desmit minūtes, lai piepildītu grozu ar pārtiku! Ātrumā izskrēju cauri veikalam un sametu grozā pazīstamu ražotāju un zīmolu preces, tai skaitā sviestu. Atnākot mājās, sapratu, ka sviesta vietā man iesmērēts augu tauku maisījums. Kļūdīties bija vienkārši: zeltīts iepakojums, pazīstams ražotājs, un uz etiķetes nemaz nav rakstīts, ka tas ir augu tauku maisījums, tik maza piezīme – Ar sviestu. Kas tieši ar sviestu, nav uzrakstīts. Padalījos ar sašutumu sociālajos tīklos un – pamodos slavena. Mans ieraksts norezonēja ar vairākiem tūkstošiem cilvēku, kas aktīvi ar to dalījās un komentēja. Daudzi nevarēja saprast, vai tas ir margarīns vai siera klucis, vai svētais gars – to uzzināt iespējams, tikai izlasot mikroskopisko druku aizmugurē.