Daktere Sniedze Laivacuma par bīstamo ehinokozi: Pacientu stāsti mēdz būt bēdīgi…

Daktere Sniedze Laivacuma ir pirmā, kas Latvijā pētījusi kluso parazītu – ehinokoku – ierosināto ehinokokozi. Vasaras karstumā iespēja ar tiem inficēties pieaug, un ārste prognozē, ka klimata pārmaiņu dēļ arvien biežāk pie mums sastapsim ne tikai šo slimību, bet arī tropiem raksturīgās infekcijas.
Arta Lāce
Foto: Matīss Markovskis

Infektoloģija ir ļoti plaša nozare – kurš ir jūsu mīļākais virziens?
– Laikam tomēr infektoloģiskā hepatoloģija – aknu slimības. Otrs virziens ir parazīti. Bet tādi īsti! Promocijas darbu rakstīju par ehinokokozi. Ehinokoki ir bīstami, jo tie ilgstoši neliek par sevi manīt, tos ir grūti dabūt ārā no cilvēka organisma. Šie parazīti var iemājot cilvēka aknās, plaušās un pat smadzenēs. 

ehinokokozes pacienti paši mani atrod. Par viņiem es pārdzīvoju īpaši, jo šie stāsti ir bēdīgi.

– Kāpēc tāda interese tieši par ehinokokiem?
– Ehinokokoze bija manai mammai. Slimību atklāja nejauši – ginekoloģisku sūdzību dēļ tika veikta vēdera dobuma ultrasonogrāfija. Sākumā ārsti domāja, ka aknās ir veci saaugumi, sekas pēc autoavārijas. Bet pēc tam izrādījās, ka pie vainas ir ehinokokoze. Mammai veica aknu operāciju, lai izņemtu perēkli, bet attīstījās komplikācijas – aknu mazspēja un asiņošana, un viņa nomira. Vēl iepriekšējā dienā mammu satiku, viņai nebija nekādu sūdzību, tāpēc viņas nāve bija šoks.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē