Latvijā augušas sēnes. Kur meklēt un kā pagatavot šitake, austersēnes un Lion’s mane
Ja tev garšo sēnes un gribas kaut ko citādu, nebijušu un īpašu, tad šoreiz dodies nevis kopā ar visiem uz mežu, bet nāc mums līdzi pie mūsu foršākajiem sēņu audzētājiem!
Foto: Andrejs Nikiforovs
Konsultē ILZE LUTERE, uztura speciāliste
Visas labas?
Saldējot sēņu uzturvērtība un bioloģiski aktīvie savienojumi nemazinās.
Gan meža, gan audzētajām sēnēm uzturvērtība – enerģētiskā vērtība, eļļas, cukuri, olbaltumvielas – radikāli neatšķiras. Ir dažas sīkas nianses, piemēram, olbaltumvielu visvairāk ir trifelēs, savukārt šķiedrvielu daudzumā baravikas izgriež pogas citām. Bet, ja pavisam īsi, tās ir veselīgas un labas!
Sēnes ir lielisks pilnvērtīga olbaltuma avots, jo satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Sastāva ziņā sēņu olbaltums ir pielīdzināms gaļas olbaltumam. Sēnēs ir tās pašas aminoskābes, tikai dažādās attiecībās un daudzumos. Tiesa, tās ļoti mainās atkarībā no pārstrādes veida.
Ja sēnes nav tādas, ko var ēst svaigas, nekas jēdzīgāks par cepšanu nav izdomāts – laba panna, karotīte kvalitatīvas olīveļļas, un atliek vien iesaukties: «Kas gan var būt labāks par šo!»
Tikai atceries, ka sēnes ir kā švammītes; ja ieliesi pannā glāzi eļļas un vēl otru saldā krējuma – sēnes visu uzsūks, tu visu apēdīsi un tad tā vairs it nemaz nebūs tik veselīga maltīte. Visvairāk sēnes zaudē savas vērtīgās vielas, ja tās vāra, jo līdz ar novārīto ūdeni tiek izliets daudz vērtīga.