Īsa pamācība olpratībā. Uzzini kā pareizi uzglabāt, vārīt un putot olas
Olas virtuvē ir tāds universālais kareivis: tās var izmantot visdažādākajiem mērķiem: kā pamatēdienu, uzkodu vai piedevu, bet kulinārijā – kā saistvielu, emulgatoru (padara masu krēmīgu un viendabīgu) vai iebiezinātāju. Katrā situācijā būs svarīgi, kāda ir ola – atdzesēta vai istabas temperatūrā, svaiga vai jau kādu brīdi pastāvējusi plauktā!
Foto: Shutterstock
Konsultēja NATĀLIJA LAGZDIŅA, pārtikas tehnoloģe
Ja olas veikalā ir stāvējušas uz paletes, tās mājās var glabāt arī ārpus ledusskapja, ja vien nav pārāk karsts.
Kā pārbaudīt svaigumu?
Atbilstoši Eiropas Savienības regulai olas derīguma termiņš ir 28 dienas. Tāpēc olu svaigumu pārbaudīt varam vienkārši: no izlietošanas datuma, kas norādīts uz iepakojuma, atņemot 28 dienas! Iegādājoties olas, jāpatur arī prātā, ka Latvijā ražotās līdz veikalu plauktam nonāk 48 stundās, kopš tās izdētas, bet citu valstu olas uz veikaliem ceļo ilgāk.
Olas svaigumu varam pārbaudīt arī savā virtuvē – atliek olu ielikt glāzē ar ūdeni! Jo svaigāka ola, jo ātrāk tā nogrims. Vidēji svaiga ola peldēs kaut kur pa vidu. Šādu olu labāk izmantot, piemēram, salātos, omletē vai vienkārši ceptu. Ja ola pilnībā uzpeld – kas, protams, gadās ļoti, ļoti reti –, tā ļoti uzmanīgi jālikvidē, jo, to pārplēšot, smaka, visticamāk, būs graujoša.
Pavisam svaigas olas vislabāk izmantot putošanai, kūkām, Benedikta olas un pildītu olu pagatavošanai. Lieldienu olu kaujās labāk ir izmantot svaigas olas – tās būs stiprākas!