
Rakstnieces Baibas Zīles tomātmaizīšu sentiments un brīnumgardu salātu recepte
Rakstniece Baiba Zīle ir gardēde, gurmāns un fūdijs – vienalga, kurš apzīmējums valodnieciski tuvāks, skaidrs ir viens: tas ir cilvēks, kuram garšo ēst! Daudz ceļojusi un paviesojusies neskaitāmos restorānos, Baiba atzīst, ka viens no spilgtākajiem mirkļiem bijusi tomātmaizīšu baudīšana agrā jaunībā kopā ar tēti Vecrīgas kafejnīcā Baltā roze.
Foto: Ieva Andersone
– Vai ēšana ir viena no dzīves baudām?
– Man noteikti, jā! Esmu gurmāns, nē, tagad moderni būtu teikt – fūdijs (no angļu foodie)! Cilvēks, kurš interesējas par ēdieniem, aizraujas ar dažādu produktu atklāšanu, un tā tālāk. Man ļoti patīk iet uz restorāniem, tur iedvesmojos un aizgūstu idejas.
– Labprāt pagaršo arī kaut ko nezināmu?
– Jā, esmu eksperimentētāja, man nav bail izmēģināt visādus brīnumus! Bet vispār man garšo vienkārši ēdieni, kas nav pārmēru samocīti ar garšvielām, kam ir tīra, svaiga garša. Viens no tādiem ir zivis dienvidos pie jūras – tikko ķertas un svaigi pagatavotas… (sapņaini aizdomājas). Jā, labs ēdiens ir vienkāršs.
Joprojām viens no maniem mīļākajiem ēdieniem – baltmaize ar sviestiņu, tomātiņš, sāls, vēl var sīpola ripiņu uzlikt…
Es noteikti neizvēlēšos, piemēram, bekonā ietītas zivis ar garšvielu pārsteigumiem, ja turpat būs iespēja nobaudīt veselu, ceptu vai grilētu zivtiņu tikai ar sāli un varbūt pipariem. Ir, protams, arī sarežģīti un garšīgi ēdieni, kurus esmu sajūsmināti novērtējusi, un tomēr – tā vienkāršā, nesamākslotā garša ir tuvākā.