«Alus ir mans dzīvesveids.» Alzinis Andris Rasiņš atklāj populārā dzēriena smalkumus
Alus pasaule ir daudz plašāka, nekā varam iedomāties. To lieliski pazīst Andris Rasiņš, kurš ir viens no trim alus someljē jeb alziņiem Latvijā.
Foto: Evija Trifanova
Andris bija mūsu pirmais alzinis, un pēdējā laikā, attīstoties amatalus jeb craft alus kultūrai, šīs profesijas pārstāvji kļuvuši pieprasīti gan Latvijā, gan ārzemēs.
«Man cilvēki ir prasījuši, vai negribu mācīties arī par vīna someljē jeb vīnzini. Nē, vīns ir ļoti sarežģīts dzēriens. Ja cilvēks ir speciālists dažādās jomās, tad nevar pilnībā pārvaldīt vienu. Es gribu turpināt iedziļināties tikai alū. Kaut esmu daudz mācījies, man nav sajūtas, ka par alu zinu visu. Neesmu pat pagaršojis visus Latvijā brūvētos alus, jo tagad ir tik daudz ražotāju,» atzīst Andris.
No bezdarbnieka par alzini
«Jau 18 gadu vecumā sāku strādāt. Mans mērķis bija pēc iespējas vairāk ceļot, un sapratu, ka man patīk braukt uz kādu valsti un tur pagaršot vietējo alu.
Alziņiem, tāpat kā vīnziņiem dod nevis dokumentus, bet medaļas, ko piespraust pie uzvalka.
Esmu pateicīgs liktenim, jo viss manā dzīvē ir noticis pats no sevis. Strādāju starptautiskā uzņēmumā vadošā amatā, bet, kad 2009. gadā sākās ekonomiskā krīze, paliku bez darba. Kad parakstīju atlūgumu iepriekšējā darbā, aizgāju uz savu mīļāko alus bāru, izdzēru pāris kausus alus un jau pēc pāris dienām strādāju alus nozarē,