Sutinātas kaijas kā pārpratums un atteikšanās no jūras veltēm. Gastrodiplomātijas aizkulises
Pārtika, kā zināms, nav tikai uztura avots – tā satur būtisku kultūras, vēstures un tradīciju informāciju, tāpēc vēstures gaitā tikusi izmantota arī tradicionālajā diplomātijā.
Foto: Shutterstock, Ieva Andersone, F64 un no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
Lieliskākās vienošanās izdodas panākt pie pusdienu galda, kur garda maltīte palīdz radīt patīkamu atmosfēru.
Barjerām pāri
Gastrodiplomātija ir salīdzinoši jauns termins, lai gan praktizēta gadsimtiem ilgi. Augstāko aprindu dzīres, svinības, dinejas un vakariņas, kurās tiek servēti izsmalcināti ēdieni, un diplomātiskas ēdamdāvanas (vai dzeramdāvanas), lai izpelnītos sev labvēlību vai citus labumus, jau izsenis dokumentētas izsmalcinātās detaļās. «Ēdiens ir senākais diplomātijas instruments,» uzsvēra ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone 2012. gada runā, atklājot Diplomātisko kulinārijas partnerību – programmu, kurā ēdiens, maltītes un viesmīlība kļuva par nozīmīgu instrumentu ASV formālajā diplomātijā.