Sutinātas kaijas kā pārpratums un atteikšanās no jūras veltēm. Gastrodiplomātijas aizkulises

Pārtika, kā zināms, nav tikai uztura avots – tā satur būtisku kultūras, vēstures un tradīciju informāciju, tāpēc vēstures gaitā tikusi izmantota arī tradicionālajā diplomātijā.
Linda Mazure
Foto: Shutterstock, Ieva Andersone, F64 un no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva

Lieliskākās vienošanās izdodas panākt pie pusdienu galda, kur garda maltīte palīdz radīt patīkamu atmosfēru.

Barjerām pāri

Gastrodiplomātija ir salīdzinoši jauns termins, lai gan praktizēta gadsimtiem ilgi. Augstāko aprindu dzīres, svinības, dinejas un vakariņas, kurās tiek servēti izsmalcināti ēdieni, un diplomātiskas ēdamdāvanas (vai dzeramdāvanas), lai izpelnītos sev labvēlību vai citus labumus, jau izsenis dokumentētas izsmalcinātās detaļās. «Ēdiens ir senākais diplomātijas instruments,» uzsvēra ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone 2012. gada runā, atklājot Diplomātisko kulinārijas partnerību – programmu, kurā ēdiens, maltītes un viesmīlība kļuva par nozīmīgu instrumentu ASV formālajā diplomātijā.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē