Picām kā ēdienam ir sena vēsture. Līdzīga veida maltīti pasniedza jau senie grieķi, kuri maizi apslaucīja ar eļļu, tai virsū liekot garšaugus un sieru. Senajā Romā radās ‘’placenta’’ – mīklas loksne ar sieru, medu un lauru lapām. Mūsdienās par picas dzimteni sauc Itālijas pilsētu Neapoli, kā vārdā nosaukts arī viens no pasaulē slavenākajiem picu cepšanas veidiem. Picas Latvijā ienāca 1980. gadu beigās un 1990. gadu sākumā, bet šobrīd dažādās variācijās to piedāvā daudz kafejnīcu un restorānu – gan specializētas picu cepšanā, gan arī vietas, kur šis ēdiens iekļauts kā viens no piedāvājumiem ēdienkartē. Un tomēr – kāpēc picas ir tik populārs ēdiens, par to raksta turpinājumā.
Kāpēc pica ir tik populāra maltīte?
Ir daudz iemeslu, kāpēc pica ir laba izvēle pusdienām vai vakariņām, tomēr paši populārākie būs šie četri iemesli:
- Lieliska maltīte. Pica ir viens no retajiem ēdieniem, kuru var apēst jebkurā dienas stundā – no rīta, pa dienu vai vakarā. Ar to varēsi samazināt savu izsalkumu, pie tam, baudīt arī, ja ēdiens nav silts – izcilo garšu tas nemazinās.
- Garša un dažādās variācijas. Pica ir garšīga un to nevarēs noliegt praktiski neviens. Šī ēdiena viena no stiprākajām pusēm ir tā dažādās receptes, kas tādējādi ļauj lemt par labu picai ne tikai tiem, kam garšo gaļa, bet arī zivis, vai tādiem, kuri ir veģetārieši.
- Laba ballīšu uzkoda. Picu bieži servē dzimšanas dienu, vārda dienu vai vienkārši draugu kopā būšanas svētkos. Tā ir samērā laba izvēle, jo neprasa lielus finansiālos ieguldījumus, bet pie reizes pabaros visus sanākušos viesus.
- Pusnakts uzkoda. No veselīguma puses neiesakām daudz ēst pēc pusnakts, taču, ja ir tik liela ēstgriba, tad pica var noderēt kā ļoti laba izvēle pusnaktī, ar ko iestiprināties, taču – ar mēru!
Picas popularitāti nosaka arī picēriju apgrozījums un peļņa. ASV šīs industrijas tirgus ir milzīgs, sasniedzot vidēji gūtus 45 miljardus ASV dolārus. Katru dienu aptuveni 13 % valsts iedzīvotāji lemj par labu picas šķēles apēšanai. Savukārt Rietumeiropā 2020. gadā šī ēdiena ienākumi tika vērtēti aptuveni 49 miljardu ASV dolāru vērtībā.
Kādas ir pašreizējās tendences picas tirgū?
Kā minēts rakstā augstāk, tad picām ir daudz dažādu variāciju un veidu, bet kuras ir šobrīd pašas populārākās? Aprakstīsim četras no tām.
- Neapoles pica. Jā, šī slavenā un senā pica ir viena no pasaules slavenākajām un zināmākajām, kura pēdējos gados atnākusi arī līdz Latvijai. To cep ar tomātiem un Mocarellas sieru, bet pieejamas ir dažādas papildus variācijas. Ņujorkā radīta ASV versija jeb ‘’New York style’’, kas ir pielāgota Neapoles stila versija ASV tirgum. Bez komentāriem – viena no slavenākajām picām arī ASV, ko ik pa laikam var redzēt daudzos TV šovos;
- Pārlocītā pica jeb Calzone. Arī pārlocītā pica jeb kā to pasaulē dēvē par ‘’Calzone’’ radusies Neapolē 18. gadsimtā. Klasiskajā izpratnē tā cepta ar salami, šķiņķi vai dārzeņiem, mocarellu, rikotu, parmezāna vai pekorino sieru un dažkārt arī pievienojot olu;
- Pizzetta jeb mazās picas. Šādas visbiežāk sastapsim pārtikas veikalos vai ātrās ēdināšanas vietās. Picas jau ir sagatavotas, ir aukstas un paredzētas ēšanai uzreiz pēc iegādes, lai slāpētu izsalkumu tiem, kas ir steidzīgi un nav laika baudīt pilnvērtīgu maltīti;
- Vegānās picas. Pasaulē arvien vairāk cilvēku kļūst par vegāniem – personām, kas uzturā nelieto jebkādu dzīvnieku izcelsmes produktus. Tomēr arī veģetāriešiem un vegāniem ir iespējams uzturā lietot picu, piemēram, ar dārzeņiem un vegāno sieru, kas kļuvusi arvien populārāka patērētāju vidū.
Kur atrast labākās picas un picērijas Rīgā?
Restorānu ceļvedī Meniu.lv varēsi atrast restorānus plašā klāstā, salīdzināt tos un izvēlēties sev tīkamāko vietu, kur iegādāties picu. Pirmajā specializētajā restorānu ceļvedī atradīsi ne tikai tādas populāras vietas kā ‘’Innocent Cafe’’, ‘’Pica Lulū’’, ‘’Mārupes Pizza’’, ‘’Picu Darbnīca’’ un ‘’Vairāk Saules’’, bet arī daudzas citas specializētas kafejnīcas, kuras var uzskatīt par vienām no labākajām picērijām Rīgā un citviet Latvijā.
Meniu.lv katalogā atradīsi restorānus jebkurai gaumei. Izmanto filtru pēc dažādiem faktoriem – ja vēlies picu ar gaļu, vai vegānisko opciju, tad to ir iespējams filtrā atlasīt, bet, ja, piemēram, meklē, kur ir tuvākā picērija Rīgā vai citā Latvijas pilsētā, tad izmanto ēdiena un atrašanās vietas filtru. Ienāc Meniu.lv un atklāj jaunus restorānus vai picērijas, kur nobaudīt garšīgu picu jau tūlīt!