Karsta tēja, kafija vai jebkurš cits garaiņos kūpošs dzēriens tiek uzskatīts par riska faktoru saslimšanai ar barības vada vēzi. Zinātnieku grupa, kas pamanīja šo sakarību un veica pētījumu, vispirms šo apgalvojumu publicēja starptautiski atzītā medicīnas žurnālā International Journal of Cancer. Nu arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) šo informāciju ir apstiprinājusi un stingri liek pie sirds: atdzesē, pirms dzer!
Ideja ir šāda: karstie dzērieni, regulāri apdedzinot barības vada šūnas, var izraisīt iekaisumu un tā palielināt vēža attīstības iespējamību. Par pārmēru karstu dzēriens tiek uzskatīts, ja tā temperatūra pārsniedz 65 grādus pēc Celsija. Ja tev ir pieejams kulinārais termometrs, kuru, piemēram, sprauž cepetī, kad to šauj cepeškrāsnī, joka pēc izmēri, cik karstu ikdienā dzer savu rīta kafiju. Ļoti iespējams, temperatūra būs pāri ieteiktajiem 65 grādiem.
Protams, viena kūpoša tasīte šad un tad visdrīzāk neko sliktu nenodarīs, tomēr – ieklausies ciparos!
Pētījums ilga desmit gadus, sekojot 50 000 cilvēku vecumā no 40 līdz 75 gadiem. Un rezultāti bija patiešām šokējoši – risks saslimt ar barības vada vēzi pieaug par 90 (!!!) procentiem, ja regulāri, dienā tiek izdzerti 700 ml (apmēram trīs līdz piecas tases) un vairāk pārāk karsta dzēriena. Turklāt vēl vairāk risks paaugstinās, ja cilvēks smēķē vai bieži lieto alkoholu, jo tas ir vēl viens papildu iekaisuma faktors, kas jāiztur barības vada šūniņām.
Bet, pirms tu vispār atsakies no karstas tējas, atceries, ka trīs tasītes kvalitatīvas zaļās tējas dienā sniedz ievērojamu antioksidantu daudzumu. Tikai – mazliet atdzesē to pirms baudīšanas!