• Kā gatavot steiku

    Kā pareizi?
    3. janvāris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kā gatavot steiku
    Kā gatavot steiku
    Steiks ir gabals no kvalitatīvas gaļas – liellopa vai jaunlopa filejas.

    Steiks ir gabals no kvalitatīvas gaļas – liellopa vai jaunlopa filejas.

    Tā nav nekāda plānā šķēle, bet gana pabiezs gabals – šķērsgriezumā griezta fileja vismaz 3–4 centimetrus biezumā. Gaļas krāsai jābūt koši sarkanai, konsistencei – pietiekami stingrai.
    Visbiežākā kļūda, gatavojot steiku mājās, ir nepareiza gaļas gabala izvēle.

     

    Steikam izmanto filejas vidusdaļu, kas ir viscaur vienādā biezumā un attiecīgi nodrošina, ka gabali gatavosies vienmērīgi.

     

    Steiks ir gabals no kvalitatīvas gaļas – liellopa vai jaunlopa filejas. Tā nav nekāda plānā šķēle, bet gana pabiezs gabals – šķērsgriezumā griezta fileja vismaz 3–4 centimetrus biezumā. Gaļas krāsai jābūt koši sarkanai, konsistencei – pietiekami stingrai. Visbiežākā kļūda, gatavojot steiku mājās, ir nepareiza gaļas gabala izvēle.

     


    Vispirms filejai noņem cīpslu kārtu, visērtāk tas izdarāms ar filējamo nazi, kam ir lokans asmens.

     

    Steikam izmanto filejas vidusdaļu, kas ir viscaur vienādā biezumā un attiecīgi nodrošina, ka gabali gatavosies vienmērīgi. Vispirms filejai noņem cīpslu kārtu, visērtāk tas izdarāms ar filējamo nazi, kam ir lokans asmens.


    Ideālais izmērs liellopu filejas steikam ir 200 grami. Mazākam par 150 gramiem grūti notrāpīt cepšanas pakāpes, pastāv risks, ka steiks neizdosies pietiekami sulīgs.

     

    Ideālais izmērs liellopu filejas steikam ir 200 grami. Mazākam par 150 gramiem grūti notrāpīt cepšanas pakāpes, pastāv risks, ka steiks neizdosies pietiekami sulīgs.

     

    Tātad – fileju sagriež steikam atbilstošos gabalos, tos apslaka un apviļā olīveļļā, pārber timiānu vai rozmarīnu, uzspiež ar spiedni ķiplociņu, uzber jūras sāli un svaigi maltus melnos piparus. Fileja nav jāklapē vai citādi jāirdina, jo tā ir mīkstākā gaļa no visiem gabaliem.

     

    Tātad – fileju sagriež steikam atbilstošos gabalos, tos apslaka un apviļā olīveļļā, pārber timiānu vai rozmarīnu, uzspiež ar spiedni ķiplociņu, uzber jūras sāli un svaigi maltus melnos piparus. Fileja nav jāklapē vai citādi jāirdina, jo tā ir mīkstākā gaļa no visiem gabaliem.

     

    Marinādes steikam piešķir un dažādo garšu, bet, lai steiks būtu sulīgs un mīksts, gaļa nav obligāti jāmarinē, jo laba fileja tāpat ir mīksta.

     

    Marinādes steikam piešķir un dažādo garšu, bet, lai steiks būtu sulīgs un mīksts, gaļa nav obligāti jāmarinē, jo laba fileja tāpat ir mīksta.


    Apakšējā attēlā redzamais steika gabals sver 260 gramus, tas ir viens no lielākajiem steikiem, tāpēc jācep no visām pusēm, arī no abiem galiem. Kopējais cepšanas laiks vidēji asiņainam steikam (260 g) sanāca apmēram 16 minūtes.

     

    Apakšējā attēlā redzamais steika gabals sver 260 gramus, tas ir viens no lielākajiem steikiem, tāpēc jācep no visām pusēm, arī no abiem galiem. Kopējais cepšanas laiks vidēji asiņainam steikam (260 g) sanāca apmēram 16 minūtes.

     

    Gatavam steikam laikā, kamēr tas atpūšas, var uzlikt mazliet sviesta – tā, lai tas kūstot ietiecas gaļas šķiedrās un bagātina garšu. Īpaši labi garšo, piemēram, sviests ar ķiplokiem, zaļumiem vai saulē kaltētiem tomātiem.
     

    Gatavam steikam laikā, kamēr tas atpūšas, var uzlikt mazliet sviesta – tā, lai tas kūstot ietiecas gaļas šķiedrās un bagātina garšu. Īpaši labi garšo, piemēram, sviests ar ķiplokiem, zaļumiem vai saulē kaltētiem tomātiem.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē