Steiks ir gabals no kvalitatīvas gaļas – liellopa vai jaunlopa filejas.
Tā nav nekāda plānā šķēle, bet gana pabiezs gabals – šķērsgriezumā griezta fileja vismaz 3–4 centimetrus biezumā. Gaļas krāsai jābūt koši sarkanai, konsistencei – pietiekami stingrai.
Visbiežākā kļūda, gatavojot steiku mājās, ir nepareiza gaļas gabala izvēle.
Steikam izmanto filejas vidusdaļu, kas ir viscaur vienādā biezumā un attiecīgi nodrošina, ka gabali gatavosies vienmērīgi.
Vispirms filejai noņem cīpslu kārtu, visērtāk tas izdarāms ar filējamo nazi, kam ir lokans asmens.
Ideālais izmērs liellopu filejas steikam ir 200 grami. Mazākam par 150 gramiem grūti notrāpīt cepšanas pakāpes, pastāv risks, ka steiks neizdosies pietiekami sulīgs.
Tātad – fileju sagriež steikam atbilstošos gabalos, tos apslaka un apviļā olīveļļā, pārber timiānu vai rozmarīnu, uzspiež ar spiedni ķiplociņu, uzber jūras sāli un svaigi maltus melnos piparus. Fileja nav jāklapē vai citādi jāirdina, jo tā ir mīkstākā gaļa no visiem gabaliem.
Marinādes steikam piešķir un dažādo garšu, bet, lai steiks būtu sulīgs un mīksts, gaļa nav obligāti jāmarinē, jo laba fileja tāpat ir mīksta.
Apakšējā attēlā redzamais steika gabals sver 260 gramus, tas ir viens no lielākajiem steikiem, tāpēc jācep no visām pusēm, arī no abiem galiem. Kopējais cepšanas laiks vidēji asiņainam steikam (260 g) sanāca apmēram 16 minūtes.
Gatavam steikam laikā, kamēr tas atpūšas, var uzlikt mazliet sviesta – tā, lai tas kūstot ietiecas gaļas šķiedrās un bagātina garšu. Īpaši labi garšo, piemēram, sviests ar ķiplokiem, zaļumiem vai saulē kaltētiem tomātiem.