• Kas jāzina, izvēloties jaunas flīzes virtuvei?

    Māja
    Zanda Jankevica
    12. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: united photo studio / Shutterstock
    Iegādājoties flīzes, jāskatās ne tikai pēc patikšanas vai šā brīža modes. Noteikti jāņem vērā vairāki svarīgi flīžotu virsmu ekspluatācijas aspekti un arī tas, ka flīzes ir nopietns apdares materiāls, ko nevar tik viegli nomainīt.

    Konsultē Manfrēds Brods, projektu konsultants, Tormans, Laura Augstkaliete-Kaminska, apdares materiālu galvenā speciāliste, HL Studija, Guntis Zirnis, iekšdarbu meistars, Eva Staņeviča, interjera dizainere, ESTA Interiors.

    Kas ir kas?

    • Keramikas flīzes izgatavo no baltā vai sarkanā māla (vai abu sajaukuma), pievienojot saistmateriālus. Tās tiek karsētas īpaši augstā temperatūrā, kas pēcāk nodrošina flīžu izturību. Flīzes izturības klase, ko apzīmē ar R, liecina par piemērotību grīdas segumam, un tās var izmantot arī sienām, taču nekad otrādi. Keramikas flīzes ar augstāku izturības klasi ir izmantojamas arī ārā.
    • Akmens masas flīzes izgatavo no māla, pievienojot tam sasmalcinātu akmens pulveri un citus papildu materiālus. Ražošanas procesā no masas tiek izspiests ūdens (flīzes tiek ekstrudētas), iegūstot lielāku materiāla blīvumu un papildu izturību pret salu, triecieniem, ķīmisku vielu iedarbību. Var izmantot sienu, grīdu apdarei iekštelpās un ārā – lievenim, terasei, nojumei un celiņiem.  
    • Mozaīkas flīzes izgatavo gan no keramikas, gan akmens, gan stikla. To priekšrocība – vieglāk veidot formu, noklāt liektas vai slīpas virsmas. Sienām vairāk piemērotas keramikas vai stikla flīzes, savukārt grīdām biežāk izmanto keramikas vai akmens mozaīkas flīzes. 
    • Rektificētas flīzes ir flīzes, kuru malas ražošanas procesā ir nogrieztas precīzi 90 grādu leņķī un noslīpētas, līdz ar to tās arī ieklāt var ideāli precīzi un ar mazām šuvēm. Rektificētas var būt gan sienu, gan grīdas flīzes, gan izgatavotas no keramikas, gan no akmens masas. 
    • Flīžu šuvotājus ražo uz cementa, epoksīda vai silikona bāzes. Tie var būt konkrēti paredzēti iekšdarbiem, tostarp, mitram telpām, darbiem ārā vai piemēroti abiem gadījumiem. Parasti ir pieejama plaša šuvotāju krāsu palete. Epoksīda šuvotāji ir īpaši piemēroti mitrām, biežai uzkopšanai pakļautām vietām, taču daudzi cementa šuvotāju ražotāji arī tiem pievieno vielas, kas pasargā no pelējuma, netīrumiem, izbalēšanas. 

    Labākais risinājums virtuvei

    • Sienas panelim flīžu izvēle ir visai plaša, jo teorētiski pie virtuves darba zonas der jebkādas flīzes, kas patīk. Tomēr ir dažas nianses! Galvenais ir flīžu praktiskums – vai būs viegli kopjamas.
    • Ir vērts apsvērt domu par liela izmēra, piemēram, 60 × 60 cm flīzēm. Lielās flīzes bieži ir rektificētas, kas atvieglo precīzu ieklāšanu, un šuvītes var būt vien pusmilimetra platumā. Turklāt, jo lielākas flīzes, jo mazāk ir šuvju, un tātad – taukiem un netīrumiem mazāk iespēju nosēsties spraugās.
    • Tiesa, arī salīdzinoši nelielu flīžu šuvju rūtojums uzkopšanas ziņā nebūs problēma, izvēloties virtuvei piemērotu šuvotāju, piemēram, uz epoksīda bāzes. Taču arī kvalitatīviem cementa šuvotājiem ražotāji mēdz pievienot netīrumus atgrūdošas vielas, uzlabojot to pielietojumu. 
    • Viegli kopjamas ir flīzes, kas imitē akmeni, marmoru, betonu. Dabisks akmens, lai kāds tas arī būtu, nav monolītā krāsā. Izmantojot šādas flīzes virtuves panelim, kas pakļauts tauku sprakšķiem un citām kulinārijas šmucītēm, traipi (līdz tiek notīrīti) nav tik uzkrītoši. Tas pats attiecas uz raibām, piemēram, marokāņu, spāņu stila, flīzēm.
    • Panelim var izmantot arī mozīkas flīzes, taču šādā gadījumā īpaši jādomā par atbilstošu šuvotāju, jo tām spraudziņu ir krietni vairāk. 
    • Grīdām paredzētās flīzes (gan keramikas, gan akmens masas) ir blīvākas un biezākas. Virtuvē praktiskākas būs matētas flīzes, turklāt ne tikai no tīrības uzturēšanas, bet arī drošības viedokļa. Ja uz pulētas flīzes uzpil eļļa vai tauki, tā kļūst slidena. Ūdens parasti šādu problēmu nerada, tomēr mēdz gadīties arī tā. Akmens masas flīžu priekšrocība, iespējams, ir lielāka izturība – mazāks risks, ka, nokrītot smagam priekšmetam, flīze var ieplaisāt.  
    • Ja mājā paredzētas siltās grīdas, der jebkura materiāla grīdas flīzes, jo, ražojot flīzes (gan keramikas, gan akmens masas), tās tiek karsētas augstā temperatūrā, iegūstot siltumizturību. Uz flīžu iepakojumiem mēdz būt īpaša ražotāju atzīme par vēlamo šuves platumu siltajām grīdām (minimālais – 2,5 mm). Platākas šuves šajā gadījumā vajadzīgas, jo tās amortizē iespējamo flīžu izplešanos sasilšanas rezultātā. Ja šuve būs pārāk maza, flīze var ieplīst. 

    Uz flīžu iepakojuma būs norāde arī par to, vai tās ir rektificētas. Iegādājoties flīzes, ir vērtīgi aprunāties ar konsultantu par savu vajadzību un vīziju – uzdot jautājumus un saņemt atbildes, lai izvairītos no iespējamām izvēles kļūdām. 

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē