• Kā izvēlēties labu matraci, un kur tādu meklēt? Lūk, labi atradumi!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    2. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock.com
    Vispiemērotāko matraci tu nevari nopirkt, vienīgi izlasot matrača aprakstu vai to pasūtot internetā. Prātīgāk ir atbraukt uz veikalu, lai matračus ne tikai apskatītu un aptaustītu, bet arī izmēģinātu. Stāsta Anžela Poļabina, veikala OR mēbeles konsultante.

    Kam pievērst uzmanību vispirms?

    • Izmērs

    Pirms iegādājies matraci, noteikti jāzina savas gultas izmērs. Divguļamā matrača standarts parasti ir 160 × 200 cm, vienguļamā – 80 × 200 cm vai 90 × 200 cm.

    Fizioterapeiti saka: matrača garumam vajadzētu būt par 20 centimetriem lielākam nekā cilvēka auguma garums, bet platumam – par 40 centimetriem lielākam nekā plecu platums.

     Iespējams pasūtīt arī jebkāda nestandarta izmēra un formas matraci, piemēram, apaļu, uz kura var brīvi gulēt jebkurā virzienā. Tiesa, tāda matrača izgatavošana izmaksās dārgāk.

    • Kāda veida?

    Ir divi matraču veidi – atsperu un bezatsperu. Kuru izvēlēties? Pirms lēmuma pieņemšanas būtu jāņem vērā to galvenās priekšrocības.

    Mīkstāki ir atsperu matrači, un tie dalās divās kategorijās – ar savienotu (bonnel tipa) vai nesavienotu (pocket tipa) atsperu bloku. Ja atsperu bloks ir savienots, tas nozīmē, ka matracī visas atsperes ir savstarpēji saistītas.

    Bonnel matrači ir vienkāršākie, klasiskie atsperu matrači, kas īpaši nav mainījušies no agrāko laiku ierastajiem atsperu matračiem.

    Tie ir salīdzinoši lētāki un ātrāk zaudē formu. Ar laiku atsperes var sākt čīkstēt. Savukārt, ja matracī katra atspere atrodas atsevišķā kabatiņā (pocket tips), tāds maksā dārgāk, bet gulēšanai būs ērtāks. Proti, ja kāds gultā apgulsies tev blakus un grozīsies, tu to nesajutīsi, jo atsperes ir izolētas. Šie matrači pēc laika nesāks čīkstēt. Kabatiņu tipa matrači kalpo ilgi, un liela daļa no tiem pieskaitāmi ortopēdisko matraču kategorijai.

    Atsperu matrača konstrukcija nodrošina labu ventilāciju, tāpēc tajā neuzkrājas mitrums.

    Vēl tev jāzina, ka atsperu matrači var būt gan stingrāki, gan mīkstāki – tas atkarīgs no atsperu cietības. Mīkstu atsperu matraci var izvēlēties, ja ir ieradums gulēt uz sāniem, savukārt stingrāku – ja mēdz gulēt uz muguras vai vēdera. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, no kāda materiāla izgatavots atsperu matrača polsterējums.

    Matrači bez atsperēm parasti ir plānāki nekā atsperu matrači. Populārākie ir no porolona un lateksa, kā arī ar kokosa šķiedru pildījumu. Tāpat pieejami matrači, kuri pildīti ar jūraszālēm, salmiem vai zirgu astriem. Izvēloties matraci bez atsperēm, jāņem vērā gulētāja svara un matrača stingrības attiecība.

    Cietāki matrači ieteicami cilvēkiem ar mugurkaula problēmām.

    Šādiem matračiem ir kokosa, banānu, kaktusu šķiedras vai strutofaibera cietais pildījums. Ciets matracis piemērots arī tiem, kam ir liekais svars, turklāt šādā gadījumā jāizvēlas ne tikai ciets, bet arī pietiekami augsts matracis (vismaz 25 cm).

    Mīkstie matrači piemēroti tiem, kuriem patīk gulēt uz komfortablas virsmas un pārsvarā uz sāniem. Tāpat mīksts matracis vairāk piemērots cilvēkiem, kam nav liekā svara.

    Šāds matracis pielāgosies ķermeņa izliekumiem, vienlaikus nodrošinot pareizu mugurkaula pozīciju miega laikā.

    Lai matracis būtu mīksts, tā sastāvā ir poliuretāna putas, latekss un dažādas šo materiālu kombinācijas.

    Vidējas stingrības matraču izgatavošanā izmanto dažādas stingrības materiālus, gan kokosa šķiedras, gan lateksu. Šādi matrači ir visiecienītākie.

    Tie vienlaikus balsta gan mugurkaulu, gan ķermeņa apakšdaļu, kā arī pielāgojas mainīgajām gulēšanas pozām.

    Vidēji ciets matracis ieteicams arī maziem bērniem laikā, kad stabilizējas mugurkauls.

    • Pildījums

    Kā jau iepriekš minēju, matrača pildījumā var būt gan kokosa šķiedras, gan zirgu astri, gan jūraszāles, arī latekss, voiloks, porolons, vatelīns, poliuretāna putas.

    Tiem, kuri naktī daudz svīst, ieteicams izvēlēties matraci ar dabiskiem materiāliem, kas ir elpojoši.

    Labi gaisu laiž cauri latekss. Putas gaisu vada sliktāk, bet, ja tās ir kombinētas ar lateksu, tad gaisa caurlaidība uzlabojas.

    • Pārvalks

    Arī svarīgs. Tas ir stingrs audums, kas spēj ilgstoši izturēt lielu slodzi un nenodriskājas. Šim nolūkam izmanto gan dabisko, gan sintētisko šķiedru audumus, kā arī audumus, kas satur abu veidu šķiedras.

    Lai pārklājums būtu izturīgāks, ražotājs lieto dažādu veidu impregnēšanu.

    Pārvalkam jābūt patīkamam, mitrumu absorbējošam, gaisa caurlaidīgam. Atbildīgs ražotājs noteikti būs padomājis arī par to, lai lielo matrača pārvalku varētu ērti noņemt un izmazgāt.

    Svarīgas nianses

    • Ja tu sver līdz 50 kilogramiem, tad vari izvēlēties mīkstāku matraci (mīkstu atsperu matraci vai lateksa matraci), bet, ja svars pārsniedz 90 kilogramus, tad piemērotāks būs cietāks matracis, kas pildīts ar kokosa šķiedrām, ar papildu atsperu stiprinājumu vai blīvs bezatsperu matracis.

    Atsperu matračos ar standarta atsperu bloku ir 250 atsperes uz kvadrātmetru, bet cilvēkam ar lielu svaru ieteicams izvēlēties matraci, kam ir 500 atsperes uz kvadrātmetru.

    Ja esi vidējas  miesasbūves, vislabāk iegādāties kombinētā modeļa matraci (kokosa šķiedra un latekss) vai matraci, kurā katra atspere atrodas savā kabatiņā.

    • Matrača izvēle atkarīga arī no iecienītākās gulēšanas pozas. Ja patīk gulēt uz vēdera vai muguras, tad labāk izvēlēties cietāku matraci, bet, ja uz sāniem, tad mīkstāku.
    • Ja vēlies, lai matracis ilgi kalpo, labāk iegādāties vidēji cietu vai cietu matraci, jo tajos ir blīvāks pildījums.  
    • Vari pasūtīt arī divpusīgo matraci, kam vienā pusē ir viens sastāvs, bet otrā – cits. Piemēram, no vienas puses ir latekss un atsperes, bet no otras – kokoss. Ja, paguļot uz lateksa, saproti, ka tas ir par mīkstu, vari matraci apgriezt un gulēt uz cietākās – kokosa – puses.  
    • Būtisks ir arī matrača biezums. Universālākais un ērtākais ir biezs matracis. Tāds īpaši ieteicams tiem, kam ir liela atšķirība starp plecu un gurnu platumu.
    • Ja matraci vajag uz neilgu laiku kā pagaidu variantu vai vasarnīcā, kur neguļ katru nakti, tad, lai ietaupītu, lietderīgi iegādāties, piemēram, matraci ar poliuretāna putām un bonnel tipa atsperēm.

    Kā veikalā izmēģināt matraci?

    • Dodoties matrača  medībās, atbilstoši apģērbies, lai būtu  ērti apgulties.
    • Uz noskatītā matrača iekārtojies pozā, kādā parasti guli. Pievērs uzmanību tam, kā jūtas tavs ķermenis. Piemēram, ja tu parasti guli uz muguras, dibenam būtu jāiegrimst matracī, bet gurniem jāpaliek dabiskā pozīcijā. Ja lielākoties guli uz sāna, tad matracī būtu jāiegrimst plecam un gurnam, bet viduklim jāatbalstās uz matrača.
    • Vairākas reizes pagriezies uz matrača. Sajūti, cik viegli vai grūti tas izdodas. Pagriežoties nevienā pozīcijā nevajadzētu sajust matrača pamatni.
    • Nogulies uz muguras, sakrustojot plaukstas uz krūtīm. Šādā stāvoklī attālums no elkoņa līdz matrača malai nedrīkst būt mazāks par 15 cm. Matracim jābūt arī vismaz 15 cm garākam par tavu augumu.

    Latvijā ražotus matračus meklē veikalos:

    • OR mēbeles Rīgā, Čiekurkalna 8. šķērslīnijā;
    • Ossov Rīgā, tirdzniecības centrā Spice Home un Dzelzavas ielā;
    • Straubek Rīgā, Brīvības gatvē;
    • Nakts mēbeles Rīgā, tirdzniecības centros Spice Home, Decco centrs un Sāga
    • Matraču meistars Rīgā, tirdzniecības centrā Mols;
    • Relat Rīgā, Stopiņu ielā;
    • Koka gultas Rīgā, Brīvības ielā;
    • Čiekurs Rīgā, Čiekurkalna 1. līnijā.

    Lieliski atradumi!

    Harlem Lux mini

    Vidējas cietības. Mīkstākā virsma sastāv no 3 cm biezas lateksa kārtas – dabīga materiāla, kas nav alerģisks. Gaisa caurlaidīgs. Nodrošina pareizu un komfortablu atbalstu galvai, kaklam un mugurkaulam. Otra matrača virsma sastāv no HR putām – tas ir blīvs, izturīgs pildījums, kas, pateicoties savai struktūrai, nepieļauj putekļu un parazītu iekļūšanu matracī. Plašs izmēru diapazons. Iztur intensīvu slodzi. 15 gadu garantija.

    Ražots Latvijā, meklē veikalā OR mēbeles.

    Eco Premium matracis

    Vidējas stingrības abpusēji lietojams matracis. Multikabatu atsperu bloks. Latekss nodrošina vienmērīgu ķermeņa slodzes pārnešanu uz atsperēm. Matracis sākotnēji šķiet stingrs, bet, paguļot ilgāk, rodas komforta sajūta. Matrača cietības pakāpi iespējams pielāgot, papildinot vai pamainot kādu no slāņiem. Var izvēlēties atšķirīgu stingrību katrā matrača pusē. 

    Ražots Latvijā, meklē veikalā Straubek.

    Multipocket Gold Delux 

    Pateicoties neatkarīgo atsperu mazajam diametram un augstajam blīvumam, matracis nodrošina ortopēdisko atbalstu. Matracim ir divas puses: mīksta un cieta. Dabīgs sastāvs.

    Ražots Latvijā, meklē veikalos Ossov.

    Omega HR

    Vidējas stingrības kombinēts matracis. Tā pamatā izmantots pocket atsperu bloks (250 atsperes/m2). Augšējo un apakšējo matrača slāni veido blīvu HR putu un kokosa šķiedras kombinācija. Iztur intensīvu slodzi. 5 gadu garantija.

    Ražots Latvijā, meklē veikalā OR mēbeles.

    Līnija Pils matrači

    Ar kabatatsperu bloku. Atsperu bloki ir sadalīti piecās stingrības zonās, nodrošinot piemērotāko atbalstu izteiktākajos spiediena punktos. Katrā matrača kvadrātmetrā ir izvietotas 310 individuālās atsperes (piemēram, 180 × 200 cm izmēra matracī ir 1116 atsperes). Stingrība atkarīga no kokvilnas, kokosa šķiedras un lateksa kombinācijas. Var izvēlēties četras dažādas stingrības matračus.

    Ražots Latvijā, meklē veikalos Nakts mēbeles.

    Red Pocket matracis

    Ar piecu zonu pocket atsperu sistēmu. Ķermeņa smagākās vietas – pleci un gurni – tiek atbalstītas ar spēcīgākām atsperēm, lai tās pārāk neiegrimtu matracī. Abās matrača pusēs ir Tiger Touch porolons, kas ļauj brīvi plūst gaisam un rada patīkami atsperīgu, ķermeni atbalstošu formu. Vienā pusē ir vilna (ziemai) un otrā kokvilna (vasarai). Audums īpaši apstrādāts, lai novērstu putekļu ērcīšu, pelējuma un baktēriju vairošanos. Iespējams izvēlēties atsperu cietību – cietu, vidēju vai mīkstu.

    Ražots: Igaunijā, meklē veikalā Čiekurs.

    Comfort 7 Zoned 16

    Komfortabls matracis uz dabīgā lateksa bloka pamata. Gaisa cirkulācijas kanālu sistēma un lateksa struktūra nodrošina nepārtrauktu gaisa apmaiņu matracī. Adaptīvais septiņzonu bloks sniedz saudzīgu un precīzu visa ķermeņa atbalstu. Dabīgs sastāvs.

    Ražots: Latvijā, meklē veikalos Ossov.

    Līnija Stay

    Matračos atsperes izvietotas šūnveida rakstā, kas ļauj vienā divguļamajā matracī izvietot pat 1558 atsperes, tātad var daudz niansētāk balstīt un atslogot ķermeni. Otra svarīga īpašība: matrača materiālu sastiprināšanai nav izmantota līme un ķimikālijas.

    Ražots: Latvijā, meklē veikalos Nakts mēbeles.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē