• Eksministru notiesā par sievas izkropļošanu un slepkavību. Tiesas process kā šausmu filma

    Slepkavība
    Marta Kalniņa
    17. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    Astanas tiesā šonedēļ tika nolasīts spriedums bijušajam Kazahstānas ekonomikas ministram Kuandikam Bišimbajevam – 24 gadi cietumā par savas dzīvesbiedres nogalināšanu īpaši nežēlīgā veidā. Saltanata 15. maijā būtu svinējusi 32. dzimšanas dienu…

    Salauztas dzīves un neiedomājama aukstasinība

    13. maijā bijušajam Kazahstānas ministram Kaundikam Bišimbajevam piesprieda 24 gadus cietumā. Viņa brālēnam un līdzzinātājam Bahitžanam Baižanovam –  četrus. Pēc sprieduma nolasīšanas tiesas zālē Kuandika māte sāka raudāt. Kuandiks spriedumu noklausījās ar pavērtu muti un apbrīnojamu aukstasinību.  Viņš mierīgā tonī atbildēja, ka jautājumu par spriedumu viņam neesot, bet Baižanovs bija izmisumā. «Godīgi pasakiet, par ko man četrus?

    Nevainīgu cilvēku notiesāja…» apmulsis bija viņš.

    Tikmēr nogalinātās Saltanatas Nukenovas brālis Aitbeks, kurš pārstāvēja cietušo pusi, apskāva savus vecākus. Tiesas process bija ilgs un mokošs, jo Saltanatas ģimenei atkal un atkal nācās tiesas zālē skatīties šausminošus video kadrus, kuros jaunā sieviete tika pazemota un izkropļota tā, ka viņu nācās apbedīt slēgtā zārkā. To izdarīja cilvēks, kuru viņa tik ļoti bija mīlējusi.

    Nukenovas tuvinieki panāca Kuandikam sodu, kādu viņš ir pelnījis. Kad slepkava iznāks no cietuma, viņam būs 68 gadi.  «Pie tā arī paliksim. Tas ir tikpat kā mūža ieslodzījums.

    Ņemot vērā, kādi ir apstākļi cietumā, viņš varētu tik ilgi  neizvilkt,» apzmierināts bija Aitbeks. 

    «Vecākiem ir ļoti smagi. Mammai bija ļoti grūti to visu dzirdēt. Viņa knapi turējās kājās. Jūs pat nevarat iedomāties, cik savas dzīves gadus viņi pazaudēja tiesas laikā, un cik gadus vēl nedzīvos, pārdzīvojot par savu bērnu. Šis viss nopietni iedragājis veselību. Tētis nupat desmit dienas bija slimnīcā,» ar asarām acīs žurnālistiem pēc sprieduma noklausīšanās teica mirušās brālis.  

    Tiesas procesu vēroja miljoniem ļaužu

    Šī ir pēdējo gadu skaļākā un nežēlīgākā slepkavība Kazahstānā . Ekspolitiķis Kuandiks Bišimbajevs pērn novembrī līdz nāvei piekāva savu dzīvesbiedri Saltanatu Nukenovu, un šajā pavasarī tiesas zālē atklājās arvien jaunas, prātam neaptveramas slepkavības nakts detaļas. 

    Tiesas procesam interneta tiešraidē sekoja ne tikai Kazahstānas iedzīvotāji, bet arī miljoniem cilvēku visā pasaulē. Bišimbajeva lieta, pateicoties nogalinātās sievietes ģimenes, īpaši brāļa pūliņiem, ieguva milzīgu rezonansi. Katra tiesas sēde tika izķidāta pa fragmentam internetā, taču aptvert un saprast Kuandika nežēlību ir neiespējami. Kā bijušais politiķis varēja pastrādāt ko tik zvērīgu?

    Ārsta vietā zvanījis gaišreģei

    Savu civilsievu Saltanatu viņš nogalināja lēnām – vismaz astoņu stundu garumā. Todien pēc koncerta apmeklējuma Bišimbajeva ģimenei piederošajā restorānā sācies konflikts starp Nukenovu un bijušo ministru. Šajās telpās tas turpinājies arī pēc restorāna darbalaika beigām. Bišimbajevs pieprasīja, lai Saltanata atzīstas, ka viņai pirms kopdzīves ar Kuandiku bijušas intīmas attiecības ar kādu populāru uzņēmēju. Viņš vairākas stundas restorāna telpās sita, spārdīja, žņaudza 31 gadus veco Saltanatu. Daļa šo darbību fiksējušas restorāna novērošanas kameras. Kad sieviete jau bija uz dzīvības un nāves robežas, Kuandiks ar restorāna vadītāja, sava brālēna Bahitžana Baižanova, palīdzību noguldījis pusdzīvo Saltanatu uz dīvāna.

    Ārstu abi nav izsaukuši, toties Bišimbajevs piezvanījis pazīstamai gaišreģei, kura teikusi, ka viss būšot kārtībā. 

    Kamēr Saltanatas dzīvība vienā no restorāna telpām lēnām izdzisa, viņš sazvanījās ar sievietēm, tostarp eskortmeiteni. Ar kādu dāmu pat satikās restorānā. Tā viņš cerēja iegūt alibi. Tomēr iznest Saltanatas ķermeni no restorāna neizdevās.

    Filmējis savas zvērības

    Tiesas procesā atklājās, ka

    eksministrs pats filmējis to, kā sitis un līdz nāvei nomocījis Saltanatu.

    Tieši tāpēc apsūdzētais ilgu laiku attiecās atklāt sava telefona kodu, lai neļautu tiesas procesa dalībniekiem iepazīties ar viņa telefona saturu. Viņš līdz nāvei piekāva sievieti un lika viņai, kamerā skatoties, atzīties intīmos sakaros ar citiem.  

    Tiesas sēdēs Kuandiks gari un plaši stāstīja par to, cik greizsirdīga, histēriska un neciešama bijusi Saltanata, kas viņu izaicinājusi uz šādu soli. Strīda laikā esot pazemojusi Kuandiku, izmetot viņa dāvinātās rotas tualetes podā, un eksministrs gribējis viņai atriebties par šādu pazemojumu.

    Spriedumu grasās pārsūdzēt

    Savā pēdējā vārdā Kuandiks atvainojās tikai savai ģimenei par nodarītajām ciešanām, lai gan tiesas zālē bija arī nogalinātās Saltanatas ģimene. Viņš neatzina, ka noziegums izdarīts ar īpašu nežēlību. Apgalvoja, ka pret viņu apzināti tiek veidota nomelnošanas kampaņa medijos, un pie vainas esot sociālais naids, ko tauta izjūtot pret politiķiem.

    Ar brāli Aitbeku.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Aitbek Amangeldi (@aitym)

    Nekas gan vēl nav beidzies. Spriedums vēl nav stājies spēkā, un divu nedēļu laikā to var pārsūdzēt. Kuandika advokāts jau paudis gatavību to darīt. Eksministra cerības samazināt piespriesto sodu ir mazas, bet Baižanovam vēl varētu paveikties. Mirušās sievietes ģimene gan nav mierā ar Baižanovam piespriesto soda mēru. Tas esot pārāk maz par līdzdalību jaunās sievietes nāvē.

    Saltanatas brālis Aitbeks medijiem pastāstīja, ka bieži dodas pie māsas uz kapiem, stāsta par notiekošo un lūdz, lai viņa no debesīm pieskata vecākus. Un vēl viņš bieži mēdz klausīties Saltanatas mīļāko dziesmu Super Girl. «Viņa tā mīlēja šo dziesmu! Naktī pirms viņas bērēm es iegāju pie Saltanatas, lai atvadītos. Es uzliku mūziku, kas viņai patika. Arī šo.

    Šī dziesma mūžīgi skanēs manā galvā, un atgādinās to smago bezmiega nakti. Tā bija mūsu dziesma,» saka Nukenovas brālis.

    Tagad daiļās Saltanatas bildes pārpludina internetu, un Kazahstānā viņa tiek uzskatīta par simbolu tam, ka valstī bija nepieciešamas nopietnas pārmaiņas. Pārāk ilgi sievietes cietušās no varmācīgiem vīriem, bet sabiedrība pievērusi acis šādās situācijās, skaidrojot to ar vietējām tradīcijām – cienīt vīrieti un neiejaukties svešā ģimenē. Saltanatas ģimene panākusi to, ka veiktas izmaiņas Kazahstānas likumdošanā, un vardarbība pret sievieti būs sodāma. Pateicoties viņiem, daudzas sievietes, tostarp valstī ietekmīgu cilvēku sievas, atļāvušās skaļi paust to, kas notiek viņu mājās. Kādai tas palīdzējis arī izglābties no nāves.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē