• Atbildam lasītājam: Cik droši ir braukt ar liftu, kas nav mainīts kopš padomju laikiem?

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nupat Rīgas namu pārvaldnieks izsūtīja paziņojumu par iespēju daudzdzīvokļu mājās nomainīt vecos liftus. Arī es dzīvoju daudzstāvu mājā Imantā, kurā ir vecs un, jāsaka godīgi, pilnīgi sagrabējis lifts. Patiesībā ar to ir pat bīstami braukt, jo tas regulāri salūst un cilvēki iesprūst liftā, bet pensionāram uzkāpt uz sesto stāvu nav viegli… Vai liftus kāds pārbauda, un kas jādara, ja vēlas liftu nomainīt? Cik tas varētu maksāt?

    SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Inita Kabanova stāsta, ka RNP apsaimniekotajās mājās ir 1302 lifti. Speciālisti katru liftu apseko divas reizes mēnesī, bet reizi gadā notiek lielāka tehniskā pārbaude, tāpēc liftus varot lietot droši. Tomēr ir skaidrs, ka padomju laikā celtajās mājās lifti ir novecojuši, ar katru dienu nolietojas arvien vairāk un arvien biežāk lūst.

    Biežākā problēma ir dažādu detaļu nolietojums. Speciālisti to konstatē ikmēneša pārbaudēs, un tad liftu nākas slēgt uz remontu. Ar laiku šie remonti kļūs tikai biežāki, sarežģītāki un dārgāki, līdz vecie lifti vairs nebūs remontējami.

    Turklāt jau tagad vecie lifti neatbilst mūsdienu prasībām – to durvis ir pārāk šauras, lai liftā iekļūtu ar riteņkrēslu vai bērnu ratiņiem.

    Tāpēc RNP aicina iedzīvotājus domāt par jaunu liftu izbūvi, kas būtu ilgtermiņa risinājums.

    Ja ir vēlme veco liftu nomainīt, pirmais solis ir pieņemt dzīvokļu īpašnieku lēmumu, ka māja vēlas jaunu liftu. Tā kā saorganizēt kaimiņus mēdz būt grūti, RNP var palīdzēt rīkot iedzīvotāju sapulci – lai to izdarītu, aktīvie iedzīvotāji var pieteikties, rakstot uz e-pastu [email protected] vai zvanot uz tālruni 8900. Tad, kad 50% + 1 dzīvokļa īpašnieks būs lēmuši, ka nepieciešams jauns lifts, jāmeklē finansējums.

    Ja mājas uzkrājumā pietiek līdzekļu, RNP organizēs iepirkuma, projektēšanas un būvniecības darbus, un mājai taps jauns lifts. Ja uzkrājumā līdzekļu nepietiek, RNP piedāvā palīdzēt ēkai meklēt iespējas, kā finansēt jauno liftu. Tas var būt ALTUM aizdevums dzīvojamo māju remontam vai, piemēram, lifta iebūvēšana ar ražotāja piedāvāto atlikto maksājumu, kad liftu no sākuma uzbūvē un pēc tam ražotājam par to samaksā pakāpeniski, liekot nelielas summas klāt ikmēneša rēķinam.

    Vairāku vadošo liftu uzņēmumu aptauja par aptuvenām liftu nomainīšanas izmaksām liecina, ka cenu diapazons ir no 50 000 līdz 60 000 eiro ar PVN.

    Precīza cena ir atkarīga no mājas sērijas, kabīnes lieluma, durvju platuma, ražotāja, garantijas termiņa, finansējuma modeļa un citiem faktoriem. Lifta galējās izmaksas noteiktu iepirkums, kurā dažādi ražotāji izteiktu katrs savu piedāvājumu.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē